Purple muffins

Chyba nie ma osoby, która nie próbowałaby swoich kulinarnych sił w muffinkach 🙂

muffinki ze śliwkami

Udały się wyśmienicie! ledwo zdążyłam zrobić im zdjęcia 😉 autorka przepisu miała rację – najlepiej jeść je na ciepło!

perfekcyjne zatopienie

perfekcyjne zatopienie

Śliwki vs muffinki

Szybko i łatwo je zrobić. Nawet przy moim rozregulowanym piekarniku zawsze wychodzą obłędnie smaczne 🙂

 

 

Przepis pochodzi z bloga Doroty Świątkowskiej www.mojewypieki.com aczkolwiek w oryginale jest przeznaczony na gruszki z imbirem. Ja natomiast zachwycona konsystencją i smakiem ciasta po wypróbowaniu oryginalnego przepisu, następnym razem dodałam do nich śliwki i voila!

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
śliwki

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać.

Piec w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s