Rabarbar w muffinkach

IMGP7667

muffinki pięknie wyrosły

IMGP7677

podana ilość składników wystarczą na 12 muffinek

IMGP7693

rabarbar niewidoczny, ale zapieczony w pysznym cieście

 

Przepis znalazłam na jak zwykle niezawodnym blogu  www.mojewypieki.com . Zmodyfikowałam go co prawda o ilość cukru (dodałam o połowę mniej) oraz o orzechy, których nie dodałam tym razem.

Składniki:
1/2 szklanka cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki
170 g rabarbaru
2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania:
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu

W jednym naczyniu połączyć cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar.

W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać do składników mokrych, wymieszać, niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników.

Przełożyć do formy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Piec około 20 – 30 minut w temperaturze 190ºC, lub do tzw. suchego patyczka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s