Drożdżówki z jagodami

IMGP0018

voila! drożdżówka gotowa!

kolaże

jagodowe fiołki w roli tła

IMGP0031

jagody są wspaniałym nadzieniem do wszelkich drożówek, bułeczek, muffinków itp.

IMGP0042

kruszonka jako słodki akcent pszenno-żytniej drożdżówki

IMGP0046

fifty-fifty czyli pszenno-żytnie ciasto drożdżowe

Kolaże17

Składniki na 12 drożdżówek:
– 50 g masła (miękkiego, pokrojonego w kawałki)
– 380 g mąki pszennej (dodałam 160g pszennej i 160g żytniej)
– 40 g drożdży
– 50 g cukru do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru wnilinowego
– 200 g mleka
– 1 szklanka jagód

-żółtko + mleko do posmarowania bułęk przed włożeniem do piekarnika

Kruszonka:
– 70 g mąki krupczatki
– 50 g masła
– 50 g cukru

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s