Rogaliki Babci Róży

IMGP0247 zdjęcia2 zdjęcia4 IMGP0199 IMGP0220 IMGP0223 zdjęcia3

ROŻKI BABCI RÓZI (przepis wg Strawberries from Poland)
– 100 ml letniego mleka
– 5 dag drożdży
– 5 łyżek cukru
– 30 dag mąki
– 3 żółtka
– 15 dag chłodnego masła
– konfitura z róży (w oryginale)- ja dodałam przepyszny agrest z brandy „Smaków i Aromatów” Anny Langowskiej

Mleko, drożdże i cukier mieszamy razem i odstawiamy na chwil parę. Gdy drożdże podrosną, mieszamy je z żółtkami. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Dość szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do głębokiego naczynia wypełnionego lodowatą wodą (tzw. „topielec”). Gdy ciasto wypłynie na wierzch (w przepisie było napisane, że trwa to do 20 min, u mnie wypływa zazwyczaj szybciej nawet po niespełna 10 minutach), wyjmujemy ciasto z wody i pozwalamy mu obcieknąć z wody, następnie układamy na omączonej stolnicy.

W przepisie była mowa o podziale ciasta na 8 części – ja podzieliłam na 5. Każdą z nich wałkujemy w okrągłe placki o grubości 2-3 mm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy konfitury. Zwijamy rogaliki i zaciskam ich rogi, by nadzienie nie wypłynęło.

Tak przygotowane rogaliki należy piec (bez termoobiegu) w 180 st. C. ok. 10-15 minut.

Kilka słów o nadzieniu czyli konfiturach wszelkiego smaku i aromatu. Polecam szczególnie te Pani Ani Langowskiej. „Smaki i Aromaty” Anna Langowska to firma, która powstała z miłości i pasji do gotowania oraz kultywowania polskiej tradycji. Konfitury wytwarzane są ręcznie, w małych partiach produkcyjnych. Wzbogacane są przyprawami  np. kardamonem czy kolendrą lub smakowym dodatkiem alkoholu : nalewki, rumu czy żubrówki. Nie zawierają sztucznych polepszaczy. To jak sama Pani Ania mówi „kwintesencja natury w przepysznej odsłonie”. Można je dostać chociażby na Targu Śniadaniowym lub sklepach z żywnością tradycyjną.

Pani Ania to przesympatyczna osoba dlatego zachęcam do kontaktu z nią pod numerem telefonu: (+48) 604525722 lub listownie e-mail: anna.langowska@op.pl .

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s