Duet kalafiorowo-brokułowy

IMGP0835
IMGP0781
IMGP0811

Składniki:
– 80g cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 25g oliwy z oliwek
– 150g różeczek kalafiora i brokułu
– 200g ziemniaków (ja tym razem nie dodałam)
– 150g warzyw (marchew, por, seler, pietruszka)
– 800g wody
– kostka bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka soli
– szczypta pieprzu
– opcjonalnie 100g kwaśnej śmietany 18%

Cebulę i czosnek dusić chwilkę na oliwie z oliwek.
Zmiksować kalafior z brokułem. Dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa. Dolać wodę i kostkę bulionu warzywnego i zacząć gotować.
Jeśli ktoś chce zrobić zupę krem musi po pierwszych 12 minutach gotowania raz jeszcze wszystko zmiksować i pozostawić do gotowania jeszcze 4 minuty.
Wariant ze śmietaną – dodajemy ją pod koniec gotowania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s