Chałka

Challah – w języku angielskim. Znana również pod innymi nazwami np. khale (nazwa żydowska używana zwłaszcza wśród Aszkenazyjczyków).

Kolaże32

Berches dla Szwabów bawarsko-wirtemberskich, Zopf to jej nazwa szwajcarska, barkis w Göteborgu, ale bergis w Sztokholmie

IMGP1212

Tymczasem na Słowacji urocza vianočka

IMGP1213
Za to w Grecji nazywa się tsoureki, podobnie jak w Turcji çörek

IMGP1215
Colaci to jej określenie rumuńskie

IMGP1219

oraz kitke – południowo-afrykańskie

Kolaże31
Tak właśnie rzecz się ma z nasza polską chałką
Kolaże30 chałka

Składniki:
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 100 g masła
– 1 cukier wanilinowy
– 40 g drożdży
– 150 g mleka
– 500 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli

Jajko, żółtka, masło, cukier wanilinowy wraz z drożdżami rozpuścić w mleku podrzegwając i mieszając wszystko ok. 4 min.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Następnie podzielić na dwie części, a każdą z części na trzy, które należy uformować w wałeczki i zapleść warkocze.
Opcjonalnie można przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem.
Piec ok. 20-25 min w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni.
Kruszonka na chałce również mile widziana jako opcja.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s