Naleśniki gryczane

Prowadzę „dojeżdżający” tryb życia. Oznacza to godziny spędzone w PKP. Literalnie godziny. Niestety na trasie Łódź-Warszawa trwa najbardziej opłakany w skutkach i komentarzach, tudzież załamanych rękach i pełen bezsilności pasażerów, remont trakcji, torów i peronów. Nie cieszy fakt, że po jego zakończeniu czas podróży na tej trasie ma być skrócony. Nie cieszy – głównie z powodu sześciu już (!) lat trwania tego kolejowego bałaganu. Niejednokrotnie przestane w szczerych polach rozpaczliwie przeciągające się minuty „opóźnień z przyczyn technicznych” skutkują tzw. błyskawicznym obiadem (czy raczej obiado-kolacją). Wiadomo, że co nagle to po diable, ale naleśniki to wyśmienity wybór dla osób prowadzących „dojeżdżający” tryb życia. Tym razem wybór padł na grykę, za którą tak bardzo tęsknił nasz wieszcz Adam.

„Tymczasem przenoś moję duszę utęsknioną […]
Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem,
Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem;
Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała […]”

Mazowiecko-łódzkie pola znam dzięki postojom, przestojom, awariom lokomotyw PKP doskonale i niestety jak na razie do nich nie tęsknie. Wręcz przeciwnie nie mogę się doczekać, jak będę przez nie przemykać bezszelestnie i niezauważalnie w klimatyzowanym (jak szaleć, to szaleć!) przedziale.

IMGP1269 IMGP1265 IMGP1262 IMGP1272 naleśniki gryczane

Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka wody
– 1,5 szklanki mleka

Ja przygotowałam naleśniki na słodko z dżemem mirabelkowym, ale gryczane naleśniki są genialne do warzywnego farszu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s