Szpinakowe naleśniki

Jedni lubią szpinak za zawarte w nim liczne witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, E, K) i mikroelementy (magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, selen, miedź), które korzystnie wpływają na ich organizm. Mole książkowe powinny za luteinę, która ogranicza wpływ procesów starzenia wzroku. Dzieci za kreskówkę o marynarzu Popey, a miłośnicy filmu A.I. Sztuczna inteligencja na przekór słowom: „Szpinak mogą jeść króliki, ludzie i Popeye. Ale nie robo-chłopcy”.
Ja lubię szpinak za to, że jest zielony. I za prostotę.
Każdy bowiem przepis ze szpinakiem śmiem twierdzić, że jest prosty.

IMGP1296 IMGP1320 IMGP1423 IMGP1407 IMGP1422 IMGP1402

Pomysł na naleśniki zaczerpnęłam z The Green Kitchen.
Uwielbiam ich pomysły. Pełne prostoty. Zaskakujące połączenia moich ulubionych składników (szpinaku i jabłek). Dzięki Elsie moje obiady są przepysznie zielone!

Składniki na ciasto:
– 225 g mąki
– 3 jajka
– 500 ml mleka (w oryginale owsiane mleko)
– 250 ml wody
– 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego lub masła (więcej również do smażenia)
– szczypta soli morskiej
– świeży szpinak
– w oryginale opcjonalnie bazylia

Składniki na farsz:
– 3 łyżki tahini
– 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
– sok z jednej cytryny
– 2 jabłka
– około 600 g ugotowanej ciecierzycy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s