Eat apples à la rosjoznawca

„Postaw się Putinowi – jedz jabłka i pij cydr” (#jedzjabłka) jest akcją zapoczątkowaną przez dziennikarzy „Puls Biznesu”. Każdy kto się do niej dołącza wyraża swój sprzeciw wobec rosyjskiego ograniczenia wprowadzonego na polskie owoce i warzywa. I jak to w Polsce bywa ten kto do akcji się przyłączył został z marszu okrzyknięty patriotą. Dlatego pewnie ten, kto przygotowuje jabłka wg receptur kuchni rosyjskiej będzie okrzyknięty zdrajcą. Trudno. Nic nie poradzę na to, że kulturę rosyjską (szeroko pojętą) szanuję, a w kilku przypadkach tj. Czechowa, Dowłatowa czy Brodzkiego wprost uwielbiam. Jabłka zresztą też uwielbiam bez względu na polsko-rosyjskie zawirowania polityczne. „Kto zna język rosyjski wchodzi do świata za darmo udostępnionej obfitości”- czytamy na stronach rosjoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tak właśnie do studiowania tego kierunku zachęca kadra UJ. Zaryzykowałam i przekonałam się o tym na własnej skórze. Ukończyłam rosjoznawstwo i mimo, że nie pracuję w zawodzie nie żałuję lat poświęconych na naukę o języku, kulturze i historii „kolosa na glinianych nogach” czy „niedźwiedzia Europy”. Przyłączając się do akcji odruchowo sięgnęłam po Kuchnię Rosyjską, a sobie i innym zadaję pytanie czy aby na pewno uśmiechem można pokonać twardy rachunek eknomiczny importu/eksportu…

IMGP2809

IMGP2784

IMGP2641

IMGP2839

IMGP2852

IMGP2882
IMGP2885 IMGP2937

IMGP2994

IMGP3002

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s