Tarta z cukini

Sierpień to miesiąc spod znaku cukini. Dostaliśmy dwie średnie od babci, które natychmiast wykorzystaliśmy do przepysznej tarty.

IMGP3218

Cukinię można zetrzeć na tarce (grube oczka) lub pokroić w krążki. Bez względu na to, którą opcję wybierzecie w połączeniu z serem feta (lub kozim) jest kapitalna.

IMGP3225

IMGP3484

Ponieważ prawa strona mojego piekarnika piecze intensywniej niż lewa masa serowa spiekła mi się odrobinę. Poprzednim razem kiedy ułożyłam kilka krążków cukini na wierzchu (posmarowanych odrobiną oleju z oliwy) nie było takich niespodzianek.

IMGP3487

Składniki na ciasto:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 żółtko
– 125 g masła (zimnego)
– 2 łyżki wody
– szczypta soli

Składniki na masę:
– cukinia (1/2 starta na tarce bądź pokrojona w krążki)
– ser feta (opakowanie)
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– śmietana kremówka 30% (1/2 szklanki lub mniej)
– pieprz
– olej z oliwy (zwłaszcza do posmarowania cukini przy założeniu, że układamy krążki cukini na masie przed włożeniem do piekarnika)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s