Eat apples à la Knopfler

Poszukiwania Wyspy Jabłek lub Jabłoni – krainy Avalon – trwają. To, że były nią już Gotlandia, Mont Saint-Michel i Glastonbury to fakt. Obecnie nazwą tą określa się wyspę Man (celtyckie Ellan Vannin) położoną u zachodnich wybrzeży Walii. Być może dlatego, że mitologiczna nazwa Avalonu – to właśnie walijska Ynys Afallon, która z kolei pochodzi od słowa afal, oznaczającego jabłko.

14

Avalon to celtycki raj lub kraina zmarłych (wyspa na mitycznym Oceanie Zachodnim). Trwa tam nieustanna wiosna, panuje nienaruszalny pokój, choroby nie mają dostępu do jej brzegów, a ziemia jest tak urodzajna, że szczęśliwcy, którzy dotarli do Avalonu, nie muszą troszczyć się o jej uprawianie, gdyż sama dostarcza wszystkich potrzebnych warzyw i owoców. W centrum Avalonu w celtyckich zaświatach rośnie jabłoń posiadająca jednocześnie kwiaty i owoce. Zjedzenie jabłka z tej jabłoni daje wieczną młodość i nieśmiertelność. Ci, którzy zasłużyli na pośmiertny żywot wieczny, przebywają tam, zażywając rozkoszy stołu i łoża. Należy do nich ponoć Król Artur.

A propos królów, rycerzy i księżniczek tudzież wiedźm czy rzezimieszków spod ciemnej gwiazdy – gorąco polecam obejrzeć amerykański film przygodowy z 1987 „Princess Bride”. Ten pastisz kina fantasy powstał na podstawie powieści Williama Goldmana. Fabuła filmu w telegraficznym skrócie to historia chorego chłopca, któremu dziadek czyta książkę, którą wcześniej czytał jemu jego ojciec itd.. Książka opowiada o wielkiej miłości ubogiego, ale walecznego młodzieńca do pięknej dziewczyny. Ona zostaje narzeczoną księcia, ale ukochany nie traci nadziei i walczy o nią. Album z muzyką do tego filmu skomponował Mark Knopfler (lider zespołu Dire Straits). Knopfler został poproszony o napisane ścieżki dźwiękowej przez reżysera Roba Reinera, który uważał, że tylko Knopfler będzie w stanie muzycznie uchwycić zabawną ale i romantyczną atmosferę filmu.

12

12 sierpnia to właśnie Mark Knopfler obchodził swoje urodziny. Z tej i innych około jabłkowych okazji postanowiłam nauczyć się jak zrobić karmel 🙂 Przepis zaczerpnęłam z nietypowej książki kulinarnej. Powstała ona dzięki staraniom przyjaciela Knopflera, muzyka który od wielu lat wspólnie z nim gra – klawiszowca Guya Fletchera. Guy postanowił zebrać przepisy serwowane podczas trasy koncertowej „Privateering”. Oprócz deserów książka zawiera takie rozdziały, jak: Zupy, Sałatki George’a, Noc Indyjska, Meksykańska Fiesta i Rarytasy Trasy. Menu układali trzej kucharze z „Eat Your Hearts Out” Rock and Roll catering company – Dave Eskinazi, Chris Desmond oraz George Baker. W oryginale ciasto do tarty tatin miało być francuskie, ale ostatnio zrobiłam mąkę migdałową, którą bardzo chciałam wykorzystać, dlatego moje ciasto było odmianą kruchego, przez co w piekarniku musiało zostać ciut dłużej, a więc i owoce bardziej się rozmaśliły i nie zachowały swojego pierwotnego kształtu. Wszystko się pięknie udało. Karmel wyszedł wg przepisu, a dodając do niego jabłka nie poparzyłam sobie palców. To był mój pierwszy karmel w życiu. Wyjątkowy bo urodzinowy 🙂

Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki migdałowej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1 całe jajko, 1 żółtko
– 125 g masła
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cynamonu (tym razem wyjątkowo dodałam do ciasta)

13

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s