Przetwory cz. 2

Największym zaskoczeniem tegorocznych mirabelkowych przetworów był nasz wyżeł George. Okazało się, że jest on mirabelkowym łakomczuchem. Wystarczyło wpuścić go pod drzewo, a natychmiast wyszukiwał te dojrzałe, te mięciutkie i te nienadjedzone przez robaki po czym pochłaniał je w ilościach niepoliczalnych. Ponieważ drzewo obrodziło w tym roku pięknie nikt mu ich nie żałował, ale kto by pomyślał, że akurat mirabelki będą mu tak smakowały.

IMGP9323 IMGP9311

Przepis na dżem jest bardzo prosty, ale moim zdaniem cała filozofia polega na tym, żeby nie przesadzić z cukrem. Mirabelki potrafią być kwaśne więc najczęściej widzę przepisy o proporcjach 1:1 tj. na 1 kg mirabelek, 1 kg cukru. Tymczasem osobiście jestem zwolennikiem dodawania jak najmniejszej ilości cukru (i nie chodzi tu tylko o mirabelki). Kieruję się bowiem przekonaniem, że najpierw należy sprawdzić jak słodki mamy owoc, aby dowiedzieć się ile cukru dodać. Słowem jak widzę w przepisie, że należy użyć kilo cukru to początkowo dodaję go 0,75 kg, próbuję i dopiero decyduję czy dodać go więcej. Podobną zasadę stosuję robiąc ciasta – dodaję mniej cukru, próbuję odrobinę masy i oceniam czy dodać go więcej czy nie lepiej najzwyczajniej zadowolić się słodką mgiełką cukru pudru na świeżym wypieku.

1 2

Są dwie szkoły mirabelkowania 😉

Pierwsza mówi o pozbyciu się pestek przed gotowaniem, a druga dopiero po rozgotowaniu owoców. Jeśli chcecie dżem ze skórkami lub nie chcecie maksymalnie rozgotowywać mirabelek to musicie wstąpić w szeregi tej pierwszej. Jeśli zaś wolicie dżem o konsystencji gładkiej galaretki to możecie stosować się do zaleceń tej drugiej. Bez względu na to, którą z opcji wybierzecie jestem przekonana, że dżem, który zrobicie będzie genialnym wspomnieniem słonecznego lata.

Reklamy

One thought on “Przetwory cz. 2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s