Rubus na kruchym

Jeżynowa wyprawa do lasu zakończyła się garścią malin. Niestety tym razem ktoś nas ubiegł i wyzbierał wszystkie. Te leśne jeżyny lubię najbardziej. Są mniejsze – fakt, ale bardziej słodkie i na pewno nie pryskane. W związku z powyższym nie pozostało nic innego jak kupić na targu te ogrodowe, połączyć je z mirabelkami i najprościej w świecie zapiec je na kruchym cieście.

1 2

Ciasto kruche, jak zwykle ostatnimi czasy, zrobiłam z dodatkiem mąki migdałowej. Mam na jej punkcie małą obsesję, ale śmiem twierdzić, że z jej dodatkiem ciasto baaardzo zyskuje na smaku. Nie ma co ukrywać – jest to ciasto najprostsze ze wszystkich, ale jeśli ktoś chce osiągnąć w tej sztuce perfekcję powinien poczytać o nim więcej.

3

Osobiście uwielbiam kruche ciasto w każdej postaci. Odwrotnie rzecz się ma z kremami na tortach i ciastach nasączanych wszelkiej maści. Dlatego jeśli mam przygotować coś domowego, w sam raz do porannej kawy czy herbaty, to wybór zawsze pada na kruche z dodatkiem owoców i jest to jeden z moich ulubionych wyborów.

5 6

Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 0.5 szklanki mąki migdałowej
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 2 żółtka
– masło (kostka)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s