Faworytka w orkiszowych placuszkach

Dzisiaj o faworytkach w kuchni – czyli o gruszkach klapsach. Klapsa jest amerykańską odmianą gruszki znaną od 1860 r. Wyhodował ją Thaddeus Clapp w Dorchester (w stanie Massachusetts (USA)) jako siewkę odmiany Flamandka. Drzewa tej starej odmiany rosną silnie, tworząc luźne, szerokostożkowate korony z przewieszającymi się pędami. Owocować zaczynają dość późno, dopiero w 5. – 7. roku po posadzeniu, ale plonując corocznie i stosunkowo obficie. Na mróz są dostatecznie wytrzymałe, na parcha i zarazę ogniową – dość podatne. Drzewo rodzi duże lub bardzo duże, szerokojajowate owoce, częściowo pokryte rozmytym, paskowanym brązoczerwonym rumieńcem, z drobnoziarnistym, soczystym, masłowym i nadzwyczaj smacznym miąższem. Jest to odmiana deserowa i przerobowa, polecana do sadów towarowych i do ogródków przydomowych. Jeśli macie więcej czasu na przygotowanie śniadania – vide weekend lub wolne – polecam poświęcić chwil parę na przygotowanie orkiszowych placuszków z gruszką faworytką.

1placki

O znaczeniu dietetycznym gruszek decyduje miedzy innymi duża zawartość pektyn. Neutralizuje ona wiele szkodliwych produktów przemiany materii, a także cholesterol uważany powszechnie za jeden z najważniejszych czynników wywołujących miażdżycę.

IMGP1096

Składniki wedle przepisu mojewypieki:
– 1.5 szklanki mąki orkiszowej
– 1 szklanka maślanki
– 2 jajka
– 1.5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
– 1.5 szklanki cukru pudru
– 2 gruszki – starte na dużych oczkach

Wszystkie składniki należy wymieszać na końcu dodając startą gruszkę. Piec na patelni, aż do zbrązowienia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s