Smaki Regionów

IMGP9779

Ponad 35 tysięcy zwiedzających (wg organizatorów targów) odwiedziło w tym roku targi Smaki Regionów organizowane w terminie 27-30 września 2014 w Poznaniu. Targi te od siedmiu lat są wydarzeniem promującym polską, tradycyjną i certyfikowaną żywność. Przez cztery dni na stoiskach ponad 160 wystawców – producentów żywności regionalnej z poszczególnych województw – można było próbować, smakować, ale także zakupić najsmaczniejsze kulinarne rarytasy. Rekordowa frekwencja świadczy, zdaniem organizatorów, o ciągle rosnącej popularności naturalnych, tradycyjnych i co najważniejsze polskich produktów żywnościowych.

IMGP9764

IS_IMGP0350

Nalewka to coś z najwyższej półki, coś zrobionego troskliwie i z sercem.Coś, co pachnie, smakuje, poprawia humor, leczy.

Coś, czym człowiek się delektuje, nie upija. Coś, co sączymy z maleńkiego kieliszka, takiego o pojemności 20-25 ml.

Okres letnio-jesiennych zbiorów powoli mija – czy wasze gąsiory są już pełne? Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące nalewek polecam zwrócić się z nimi do najlepszych czyli Karola Majewskiego – założyciela Nalewek Staropolskich. Ja nie czuję się jeszcze pewnie w świecie gąsiorów dlatego skorzystałam ze smaków od Państwa Majewskich. Wędzona śliwka z wiśnią, Jabłkowa z rajskich jabłuszek, Cztery Pory Roku czy Jaśminowa na płatkach jaśminu to moje ulubione smaki, ale wachlarz smaków Nalewek Staropolskich jest znacznie większy.

IS_IMGP0302

IMGP9694

IMGP9696

mela22

W tym roku regionem partnerskim targów było Pomorze Zachodnie, dlatego na targowej scenie gościły nie tylko zespoły pieśni i tańca z tego regionu, ale z koncertem dla zwiedzających wystąpił również Grzegorz Turnau. Poznańska publiczność bardzo ciepło przyjęła zarówno artystę, jak również jego nową pasję. Turnau, kojarzony do tej pory głównie z Krakowem, promował na targach Smaki Regionów winiarnię, którą wraz z kuzynostwem założył trzy lata temu w Baniewicach w województwie Zachodniopomorskim. – Stworzenie winnicy i winiarni to moje wielkie marzenie, ale nie chodzi tylko o firmę. Jesteśmy wielbicielami wina, wino to cała wspaniała kultura, jednak ten projekt to przede wszystkim rodzina i przyjaźń, próba powrotu do rodzinnych tradycji – deklarował sam Turnau.

mela23

Jak czytamy na stronie internetowej winnicy wszystko zaczęło się od Jerzego Turnaua, który był właścicielem ziemskim i twórcą kursów rolniczych we Lwowie. Historia nie pozwoliła na bezpośrednią kontynuację jego dzieła, ale jeden z jego prawnuków – Zbigniew Turnau – od wielu lat prowadzi duże gospodarstwo rolne, zajmujące się uprawą zbóż i rzepaku, w czym pomaga mu syn Jacek. Korzystna lokalizacja i przyjazny owocom klimat zrodziły wreszcie pytanie: a może wino? Tym bardziej, że jednym z wieloletnich współpracowników Zbigniewa jest Tomasz Kasicki, sadownik i od 2013 również enolog. Wśród licznych potomków Jerzego Turnaua znalazł się też Grzegorz, który po pradziadku odziedziczył skłonności artystyczne. Odległych (geograficznie i zawodowo) kuzynów połączyła wiele lat temu przyjaźń i wspólne marzenie o powrocie do rodzinnych tradycji. Pewnego dnia panowie Zbigniew, Grzegorz, Tomasz i Jacek postanowili połączyć swoje siły i tak powstała Winnica Turnau. Trwające od 2009 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią.

IS_IMGP0209

IS_5

Rodzinie Turnau towarzyszy Frank Faust, który pochodzi z rodziny winiarskiej z ponad stuletnią tradycją. Już od najmłodszych lat kształcił swoje umiejętności winiarskie pod pilnym okiem dziadka i ojca. Po edukacji szkolnej rozpoczął naukę jako czeladnik winiarski w renomowanej winnicy Robert Weill. W 2000 roku zdał egzamin państwowy na technika winiarstwa i enologii, a następnie rozpoczął pracę w rodzinnej winiarni Weingut Faust.

IMGP1033

Na poznańskich targach nie mogło zabraknąć Rogali Świętomarcińskich.  Jest to rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada. Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1070/2008 z dnia 30 października 2008 r. nazwa „Rogal Świętomarciński” została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej, jednak „Rogal Świętomarciński” nie został wpisany do „chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej”. Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie” lub „rogale marcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.

IMGP1038

mela24

Zainteresowała mnie również firma z województwa świętokrzyskiego- Natur Vit. Głównie za sprawą Szczeci pospolitej – herbaty pomagającej zwalczać boreliozę oraz Łupiny babki jajowatej – herbaty na usprawnienie trawienia. Firma cieszyła się popularnością za sprawą czystka, po którego ustawiały się kilometrowe kolejki. Czystek (Cistus Incanus) jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli- związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole przejawiają doskonałe własności antybiotyczne (czystek jest 100 razy mocniejszy od Tamiflu). Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przeciwgrzybiczo.  Czystek zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, opóźnia procesy starzenia, wpływa pozytywnie na jakość życia. Jest niezwykle skutecznym produktem w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych. Ma ogromną zdolność wychwytywania i usuwania wolnych rodników. Hamuje rozwój wirusów opryszczki, półpaśca.

IMGP0312

IS_7

Województwo lubuskie zwróciło moją uwagę topinamburem i żeń szeniem.

IMGP0347

IMGP0345

mela26

Lubuskie zaskoczyło rozmaitością piw owocowych.

IMGP0371

Ciekawym produktem targów był olej lniany. Jak czytamy na stronie Państwa Kowalskich: „Prowadzone przez nas gospodarstwo jest w dużej mierze samowystarczalne. Sami uprawiamy len i rzepak, z którego wytwarzamy olej i sprzedajemy go we własnym zakresie. A pozostałe po nim makuchy są doskonałą, ekologiczną i pożywną paszą dla naszych świnek.” Państwo Kowalscy postarali się również o otrzymanie logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, a ich produkty były niejednokrotnie nagradzane w konkursach.

mela24

IMGP0058

Wrzesień to miesiąc grzybobrania – nic w tym dziwnego, że wypatrywałam na targach akcentów rodem z podgrzybka.

IMGP0379

IS_3

IS_1

Ciekawostką stoiska Sielskie Życie był pokaz niezwykłej koronki młotkowej. Opowiadała o niej Pani Magdalena Cięciwa z powiatu nowosądeckiego. Koronka wykonywana tą tradycyjną metodą jest niezwykle misterna, a sama praca czasochłonna. Z panią Magdą można się skontaktować pod numerem telefonu 668 367 220 lub pisząc do niej na adres: cieciwa2@tlen.pl.

IS_2mela17

W tym roku jury przyznało aż 20 medali targów Smaki Regionów. Otrzymały je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniało m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocję danego regionu przez produkt zgłoszony do konkursu. Mazowiecki producent, który zdobył medal to Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy za Chleb Razowiec „Marszałkowski”. Piekarnia Ratuszowa – Radzikowscy z Siedlec jest najstarszą piekarnią w regionie. Założona w 1930r. przez seniora rodziny Radzikowskich od trzech pokoleń nieprzerwanie dostarcza konsumentom naturalne, regionalne pieczywo. Piekarnia oferuje wyroby oparte na tradycyjnych i naturalnych metodach wypieku. Samodzielnie prowadzony wielofazowo zakwas żytni (bez udziału drożdży) , zgodny z przedwojenną recepturą, zapewnia niepowtarzalny smak i zapach naszym wyrobom. Chleby żytnie razowe na zakwasie wypiekane w Piekarni Ratuszowej – Radzikowscy z Siedlec zachowują świeżość w okresie do tygodnia czasu. Misją firmy jest zapewnienie klientom zdrowego, naturalnego pieczywa, dlatego też obce są im polepszacze, konserwanty, mixy chlebopodobne i inne substancje chemiczne używane obecnie przy wypiekach większości pieczywa.

 

IMGP0299

mela77

Chwaliła się raz rzepa przed całym ogrodem,
Że jest bardzo smaczna z miodem.
Na to miód się odezwie i tak jej przygani:
„A ja jestem smaczny i bez pani!”

Tym razem oprócz smaku miodów zainteresowały mnie figurki z pszczelego wosku. Pomysłowość pszczelarzy nie zna granic – każdy znajdzie coś dla siebie.

IS_IMGP0314mela16

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s