Choinka z migdałowym śniegiem

Ponieważ w moim domu tradycją jest ubieranie choinki w wigilijny poranek – wcześniej posiłkuję się wszelkiej maści innymi choinkami. W tym roku postanowiliśmy zrobić wersję ze śniegiem, którego wciąż nam brakuje.

IS_IMGP4623

Przepis na śnieg jest dziecinnie prosty – są to migdały i cukier trzcinowy 🙂

IS_IMGP4628

Wyrosła nam nawet jedna bombka 🙂

IS_IMGP4635

Przepis na choinkę jest prosty i każdy kto pokusił się o robienie gwiazdy z nutellą odnajdzie w nim wiele podobieństw 😉 Rożnica nie licząc formy wypieku polega na ilości małych bułeczek, które można zrobić z ciasta, które zostanie po wycięciu kształtu choinki.

Składniki na ciasto -podaję w kolejności dodawania:
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 100 g masła
– 40 g cukru
– 1/2 szklanki mleko
– 500 g mąki pszennej
– 15 g drożdży
– oraz 200 g nutelli do smarowania 3 z 4 warstw choinki

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Moje podwoiło swoją objętość w 45 minut, może to zająć troszkę dłużej – przynajmniej tak piszą. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jeśli chcemy uzyskać złoto-brązowy kolor choinki – przed włożeniem do piekarnika smarujemy ją odrobiną białka.

 

 

Reklamy

One thought on “Choinka z migdałowym śniegiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s