Cynamonowa uczta a la Nigella

Poświąteczne lenistwo i wyczekiwanie na pierwszy śnieg zaowocowało norweskimi bułeczkami cynamonowymi a la Nigella Lawson. Ze wszelkich stron, a precyzyjniej tych położonych na północ od Wrocławia, dobiegały nas słuchy, że śnieg pojawił się już w pierwszy dzień Świąt. Tymczasem nasze spacery kończyły się jedynie odkryciem przymrozku. Dlatego postanowiliśmy odgonić śnieżne smutki (nie codziennie zdarza się, żebyśmy tęsknili za śniegiem 😉 ) zrobieniem cynamonowych bułeczek.

IS_1

Przepis na norweskie bułeczki znaleźliśmy w książce „Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące dusze” Nigelli Lawson. Co prawda ciasto drożdżowe wyszło nam zbyt lejące, dlatego mąki dodaliśmy znacznie więcej niż jest podane w przepisie.

Składniki na ciasto:
– 600 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 1/2 łyżeczka soli
20 g drożdży
– 400 g mleka
– 2 jajka
– 100 g masła (roztopionego)

IS_2

Cynamonu również nie żałowaliśmy. Dodatkowo jako posypki użyliśmy trzcinowego cukru z migdałowymi płatkami.

Składniki na wypełnienie:
– 150 g masła
– 150 g cukru
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– białko do posmarowania całości

IS_IMGP4974

Efekt końcowy był przepyszny – zwłaszcza ze szklanką mleka. Polecamy wszystkim łasuchom!

IS_IMGP5006

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s