Banana pancake

W przetrwaniu zimowych szaro-burych dni nic tak nie pomaga jak bukiet tulipanów. Dostałam go w prezencie, od mojego najlepszego przyjaciela – czyli męża. Świat od razu nabrał weselszych barw. Pełna pozytywnej energii postanowiłam iść za radą Beth Berry i przygotować „najzdrowsze naleśniki orkiszowo-bananowe”. Wyśmienite na każdą okazję, zwłaszcza taką, którą dzielimy się i przeżywamy razem z najbliższymi nam osobami – przyjaciółmi.

IS_1

Składniki:
– 4 banany
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub innego ulubionego)
– łyżka syropu klonowego
– łyżeczka wanilii
– olej kokosowy do smażenia

IS_IMGP5598

Sposób przygotowania jest prosty – wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy żółtka. W innej misce ubijamy białka na pianę i dodajemy do niej rozmaślone banany. Obie masy łączymy ze sobą, tak aby powstała jednolita gładka masa. Smażymy na patelni. Najlepsze są oczywiście te prosto z patelni z odrobiną masła lub syropu klonowego.

IS_IMGP5602

Miłego tygodnia! Nie zapominajmy, że przyjaźnie podobnie jak piękne ogrody należy stale pielęgnować 😉

IS_IMGP5609

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s